ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το στρες ως αμυντικός μηχανισμός στα κακά νέα

20-08-2018 08:52
Το στρες ως αμυντικός μηχανισμός στα κακά νέα

Mελέτη αποκαλύπτει ότι η γνωστή τάση του ανθρώπου να δίνει περισσότερη σημασία στα καλά από τα κακά νέα εξαφανίζεται όταν αισθάνεται να απειλείται

Όταν έχουμε άγχος ή αγωνιούμε για κάτι επεξεργαζόμαστε καλύτερα τα κακά νέα υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Neuroscience.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η γνωστή τάση του ανθρώπου να δίνει περισσότερη σημασία στα καλά από τα κακά νέα εξαφανίζεται όταν αισθάνεται να απειλείται.

«Γενικά οι άνθρωποι είναι σχετικά αισιόδοξοι, αγνοώντας το κακό και υιοθετώντας το καλό. Και αυτό συνέβη και όταν στη μελέτη μας οι συμμετέχοντες ήταν ήρεμοι. Αλλά όταν ήταν αγχωμένοι ήταν σε μεγαλύτερη εγρήγορση στα κακά νέα που τους μεταδώσαμε ακόμα και όταν αυτά δεν είχαν καμιά σχέση με την πηγή της ανησυχίας τους», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ταλι Σαροτ, από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να ενσωματώσουν μια πληροφορία τους στις υπάρχουσες πεποιθήσεις τους αν οι πληροφορίες ήταν θετικές. Η αισιοδοξία αυτή μπορεί να είναι καλή και να κινητοποιεί το άτομο, αλλά δεν βοηθά εκείνους που υποτιμούν τους σοβαρούς κινδύνους. Έτσι οι επιστήμονες θέλησαν να κατανοήσουν αν η γενικότερη τάση για προτεραιοποίηση στα καλά νέα μπορεί να έχει διακυμάνσεις ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνει ο άνθρωπος.

Η έρευνα έγινε σε δύο στάδια: το πρώτο σε εργαστήριο και το άλλο σε ομάδα πυροσβεστών στο Κολοράντο.

Στο εργαστήριο, οι μισοί από τους 35 συμμετέχοντες έπρεπε να εκφωνήσουν μια ομιλία με άγνωστο θέμα μπροστά σε επιτροπή κριτών, κάτι που συνεπαγόταν αυξημένα επίπεδα στρες. Οι άλλοι μισοί έπρεπε να διεκπεραιώσουν μια γραπτή άσκηση. Τα αυξημένα επίπεδα άγχους όσων έκαναν τη δημόσια ομιλία επιβεβαιώθηκαν από σωματικές μετρήσεις που τους έγιναν αλλά και τις αυτο-αναφορές τους.

Στην γραπτή άσκηση, οι συμμετέχοντες έπρεπε να εκτιμήσουν τον κίνδυνο από διάφορα απειλητικά γεγονότα, όπως διάρρηξη ή κλοπή της πιστωτικής κάρτας. Και συνέχεια τους είπαν ποιος ήταν ο πραγματικός κίνδυνος (καλά ή κακά νέα ανάλογα με την αρχική τους εκτίμηση). Αργότερα, τους ζητήθηκε να κάνουν νέες εκτιμήσεις για τους κινδύνους που πίστευαν ότι τους αφορούσαν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συμμετέχοντες που δεν ήταν αγχωμένοι εσωτερίκευσαν τα καλά νέα καλύτερα από τα κακά. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα αυτά συνέχισαν να υποτιμούν μερικούς κινδύνους ακόμα και όταν τους είπαν ότι ήταν πιθανότερο να τους συμβούν απ’ ότι πίστευαν.

Τα αγχωμένα άτομα ήταν καλύτερα από τα ήρεμα στην ενσωμάτωση των κακών νέων στις υπάρχουσες αντιλήψεις τους, ενώ ανταποκρίνονταν φυσιολογικά στα καλά νέα.

Τα ίδια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στους πυροσβέστες.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η μελέτη βοηθά στο να κατανοήσουμε πως οι άνθρωποι ωφελούνται από μια γενικά αισιόδοξη στάση κατά την επεξεργασία των πληροφοριών που δέχονται, ενώ πάντα μπορούν να ερμηνεύσουν τα προειδοποιητικά σημάδια όταν βρίσκονται υπό απειλή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Νίκη