ΚΡΗΤΗ

Ξεκινάει η εφαρμογή για την διαλογή στην πηγή των τροφικών υπολειμμάτων στους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου

21-05-2019 11:08
Ξεκινάει η εφαρμογή για την διαλογή στην πηγή των τροφικών υπολειμμάτων στους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου

AΠΟ ΤΟΝ ΕΣΔΑΚ

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ., στο πλαίσιο της προώθησης λύσεων κυκλικής οικονομίας, ανέλαβε την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης σχεδιασμού για την μέθοδο της διαλογής στην πηγή των τροφικών υπολειμμάτων για τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

 

Οι προτάσεις της επιστημονικής ομάδας – μιας ομάδας με σημαντική διεθνή και εθνική εμπειρία στο αντικείμενο – παρουσιάστηκαν στον Πρόεδρο Χάρη Μαμουλάκη και τα υπηρεσιακά στελέχη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., καθώς και σε υπηρεσιακά στελέχη των δύο Δήμων και σύμφωνα με αυτές:

 

  1. Προχωρά έως 28/6/2019  η υποβολή των προτάσεων των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου στο ΠΕΠ Κρήτης για χρηματοδότηση της αγοράς καφέ κάδων εξωτερικού χώρου, καφέ κάδων εσωτερικού χώρου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οχημάτων συλλογής και κινητού εξοπλισμού μεταφόρτωσης  τροφικών υπολειμμάτων.

 

  1. Θα διεκδικηθεί  έως τον Σεπτέμβριο χρηματοδότηση για την πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης έτσι ώστε να ξεκινήσει εντός του 2020 η σταδιακή συλλογή 3.000 τν / έτος τροφικών υπολειμμάτων και η επεξεργασία τους με στόχο την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας.

 

  1. Θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου με τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για την συνολική ανάληψη αρμοδιότητας υλοποίησης του ολοκληρωμένου αυτού προγράμματος για 3 έτη.

 

  1. Η συλλογή, επεξεργασία και ευαισθητοποίηση θα ξεκινήσει από τις αρχές του  2020 και θα  γίνει κατά προτεραιότητα σε εστιασμένους παραγωγούς οργανικών αποβλήτων  όπως Υπεραγορές Τροφίμων, Οπωροπωλεία, Ανθοπωλεία,  Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Αεροδρόμιο, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία αλλά και σε μια Πράσινη Γειτονιά 150 νοικοκυριών του Δήμου Ηρακλείου.

 

Με την εφαρμογή της ολοκληρωμένης αυτής δράσης οι Δήμοι, οι πολίτες θα επωφεληθούν πολλαπλά καθώς:

 

  1. Θα μειωθεί ο όγκος επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Μονάδα Προεπεξεργασίας και ο όγκος ταφής στο ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων κατά 3.000 τν / έτος

 

  1. Θα χρηματοδοτηθούν νέες υποδομές και εξοπλισμός για την διαχείριση βιοαποβλήτων της τάξης του 1,2 εκ ευρώ

 

  1. Θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας καθώς θα ξεκινήσει η διαλογή στην πηγή με την συμβολή του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. στο αρχικό στάδιο διάρκειας 3 ετών, για να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια από τους δύο Δήμους με χαμηλότερο κόστος.

 

  1. Θα διατεθούν 1.000 τν  / έτος φυσικό λίπασμα απ'  ευθείας στους πολίτες  των δύο Δήμων και για περιαστικό πράσινο στους κοινόχρηστους χώρους

 

  1. Θα ενημερωθούν οι πολίτες ων δύο Δήμων με στοχευμένη καμπάνια για την σημασία χωριστής συλλογής οργανικού και κομποστοποίησης αυτού.

 

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. δεν σταματάμε την προσπάθεια για να γίνει η μέθοδος της διαλογής στην πηγή μια διαδικασία της καθημερινότητας για τον καθένα μας, επαγγελματία και ιδιώτη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη, να προστατέψουμε το περιβάλλον του τόπου μας και να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις συνθήκες της κυκλικής οικονομίας. Με χαρά διαπιστώνουμε μέρα με την ημέρα ότι οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα, επιζητούν όλο και περισσότερη ενημέρωση και φυσικά τα μέσα, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Γι’ αυτό κι εμείς εντείνουμε τις προσπάθειές μας!».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Yψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Yψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής
Στη Γεωργιούπολη η Ντόρα Μπακογιάννη

Στη Γεωργιούπολη η Ντόρα Μπακογιάννη

H βουλευτής της ΝΔ και υποψήφια βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε χθες τη Γεωργιούπολη Αποκορώνου, όπου συζήτησε με επαγγελματίες του τουρισμού...
Εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας 2019 στην Περιφέρεια Κρήτης

Εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας 2019 στην Περιφέρεια Κρήτης

Αυξημένη προσοχή για πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι

Αυξημένη προσοχή για πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι

Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου ΠΕ Ηρακλείου για την αντιπυρική περίοδο  
Αυγενάκης: Το Πυροσβεστικό Σώμα κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής μας για την πολιτική προστασία

Αυγενάκης: Το Πυροσβεστικό Σώμα κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής μας για την πολιτική προστασία

Γενικά καλός καιρός για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά και περιορισμένη αστάθεια με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Κρήτης

Γενικά καλός καιρός για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά και περιορισμένη αστάθεια με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Κρήτης

Πρόγνωση του καιρού από τον Μανώλη Λέκκα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Τίχων, Τύχων