ΚΡΗΤΗ

Ξεκινάει η εφαρμογή για την διαλογή στην πηγή των τροφικών υπολειμμάτων στους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου

21-05-2019 11:08
Ξεκινάει η εφαρμογή για την διαλογή στην πηγή των τροφικών υπολειμμάτων στους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου

AΠΟ ΤΟΝ ΕΣΔΑΚ

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ., στο πλαίσιο της προώθησης λύσεων κυκλικής οικονομίας, ανέλαβε την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης σχεδιασμού για την μέθοδο της διαλογής στην πηγή των τροφικών υπολειμμάτων για τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

 

Οι προτάσεις της επιστημονικής ομάδας – μιας ομάδας με σημαντική διεθνή και εθνική εμπειρία στο αντικείμενο – παρουσιάστηκαν στον Πρόεδρο Χάρη Μαμουλάκη και τα υπηρεσιακά στελέχη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., καθώς και σε υπηρεσιακά στελέχη των δύο Δήμων και σύμφωνα με αυτές:

 

  1. Προχωρά έως 28/6/2019  η υποβολή των προτάσεων των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου στο ΠΕΠ Κρήτης για χρηματοδότηση της αγοράς καφέ κάδων εξωτερικού χώρου, καφέ κάδων εσωτερικού χώρου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οχημάτων συλλογής και κινητού εξοπλισμού μεταφόρτωσης  τροφικών υπολειμμάτων.

 

  1. Θα διεκδικηθεί  έως τον Σεπτέμβριο χρηματοδότηση για την πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης έτσι ώστε να ξεκινήσει εντός του 2020 η σταδιακή συλλογή 3.000 τν / έτος τροφικών υπολειμμάτων και η επεξεργασία τους με στόχο την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας.

 

  1. Θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου με τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για την συνολική ανάληψη αρμοδιότητας υλοποίησης του ολοκληρωμένου αυτού προγράμματος για 3 έτη.

 

  1. Η συλλογή, επεξεργασία και ευαισθητοποίηση θα ξεκινήσει από τις αρχές του  2020 και θα  γίνει κατά προτεραιότητα σε εστιασμένους παραγωγούς οργανικών αποβλήτων  όπως Υπεραγορές Τροφίμων, Οπωροπωλεία, Ανθοπωλεία,  Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Αεροδρόμιο, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία αλλά και σε μια Πράσινη Γειτονιά 150 νοικοκυριών του Δήμου Ηρακλείου.

 

Με την εφαρμογή της ολοκληρωμένης αυτής δράσης οι Δήμοι, οι πολίτες θα επωφεληθούν πολλαπλά καθώς:

 

  1. Θα μειωθεί ο όγκος επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Μονάδα Προεπεξεργασίας και ο όγκος ταφής στο ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων κατά 3.000 τν / έτος

 

  1. Θα χρηματοδοτηθούν νέες υποδομές και εξοπλισμός για την διαχείριση βιοαποβλήτων της τάξης του 1,2 εκ ευρώ

 

  1. Θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας καθώς θα ξεκινήσει η διαλογή στην πηγή με την συμβολή του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. στο αρχικό στάδιο διάρκειας 3 ετών, για να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια από τους δύο Δήμους με χαμηλότερο κόστος.

 

  1. Θα διατεθούν 1.000 τν  / έτος φυσικό λίπασμα απ'  ευθείας στους πολίτες  των δύο Δήμων και για περιαστικό πράσινο στους κοινόχρηστους χώρους

 

  1. Θα ενημερωθούν οι πολίτες ων δύο Δήμων με στοχευμένη καμπάνια για την σημασία χωριστής συλλογής οργανικού και κομποστοποίησης αυτού.

 

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. δεν σταματάμε την προσπάθεια για να γίνει η μέθοδος της διαλογής στην πηγή μια διαδικασία της καθημερινότητας για τον καθένα μας, επαγγελματία και ιδιώτη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη, να προστατέψουμε το περιβάλλον του τόπου μας και να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις συνθήκες της κυκλικής οικονομίας. Με χαρά διαπιστώνουμε μέρα με την ημέρα ότι οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα, επιζητούν όλο και περισσότερη ενημέρωση και φυσικά τα μέσα, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Γι’ αυτό κι εμείς εντείνουμε τις προσπάθειές μας!».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα με τραυματισμό μιας γυναίκας

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα με τραυματισμό μιας γυναίκας

Αναστάτωση επικράτησε τα ξημερώματα στο Ηράκλειο από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε γκαρσονιέρα 1ου ορόφου.  ...
Ορκίστηκε η νέα Περιφερειακή αρχή

Ορκίστηκε η νέα Περιφερειακή αρχή

Με την φράση «πεμπτουσία της πολιτικής μας είναι η συμμετοχή όλων στο έργο που καλούμαστε να υλοποιήσουμε», ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, έδωσε...
Η Ελένη Μπορμπουδάκη στο «τιμόνι» της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Η Ελένη Μπορμπουδάκη στο «τιμόνι» της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Τα ονόματα των 7 νέων Διοικητών των Περιφερειών Υγείας (ΥΠΕ) ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την Ελένη Μπορμπουδάκη να αναλαμβάνει τα ηνία...
Δέκα κλοπές κοσμημάτων είχε διαπράξει 33χρονος στο Ηράκλειο

Δέκα κλοπές κοσμημάτων είχε διαπράξει 33χρονος στο Ηράκλειο

Αφαίρεσε κοσμήματα η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τις 4.000 ευρώ
Από λοιμογονικό παράσιτο ο θάνατος των ψαριών στο φράγμα Αποσελέμη στην Κρήτη

Από λοιμογονικό παράσιτο ο θάνατος των ψαριών στο φράγμα Αποσελέμη στην Κρήτη

Συναγερμός σήμανε στις τοπικές υγειονομικές αρχές της Κρήτης από τον εντοπισμό δεκάδων νεκρών ψαριών μέσα σε ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη....
Έκτακτο σχέδιο για τη «μάστιγα» των τροχαίων στην Κρήτη - Συνάντηση Μητσοτάκη με υφ. Προστασίας του Πολίτη

Έκτακτο σχέδιο για τη «μάστιγα» των τροχαίων στην Κρήτη - Συνάντηση Μητσοτάκη με υφ. Προστασίας του Πολίτη

Το Έκτακτο Σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη παρουσία της Αστυνομίας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, μηδενική ανοχή χωρίς χαριστικές ρυθμίσεις, ενίσχυση της αστυνομικής...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγαθόνικος Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή